PolskiEnglish
szklanka ze zdrową wodą Bonart Logo Bonart

MENU

tel.: (71) 354-04-49, (22) 86-86-306

woda@woda.bonart.com.pl

separatorseparator listek
art_prasowe

ARTYKUŁY PRASOWE

art_prasowe

Picie wody i oddychanie jest najczęściej wykonywaną czynnościąprzez nasz organizm, dlatego też kluczowe znaczenia dla naszego zdrowia ma jakość tych czynników, Aby nie doszło do zaburzeń adaptacyjnych (przystosowawczych), w tym chorób nowotworowych, to jakość wody i powietrza musi być taka, jaką oferowała nam natura przez tysiące lat ewolucji.

Niestety nieuchronny rozwój cywilizacji, coraz więcej oddala nas od naturalnych warunków życia. Z jednej strony ułatwiając nam życie, a z drugiej, pobudza nasz organizm do poszukiwania nowych przystosowań, w procesie miliardów prób, mutacji. Takie spojrzenie na choroby nowotworowe, stawia to zjawisko w zgoła odmiennym świetle. Niejako chorobę będącą najczęstszą przyczyną śmierci, ale jako istotę życia, sprawczą siłę, dzięki której jesteśmy.

Każdy wie, że praca w złych warunkach nieuchronnie prowadzi do powstawania chorób zawodowych. Natomiast rzadko kto, zdaje sobie sprawę z faktu, że picie złej jakości wody z kranu, też prowadzi do powstawania groźnych chorób. W tej sytuacji picie naturalnych wód źródlanych i wód mineralnych jest rozwiązaniem godnym polecenia.

Woda jest źródłem życia i jego pierwotną formą, jest sekretem wszechświata, w której zrodziło się życie na Ziemi. Stworzona przez ludzi cywilizacja pozbawiła nas możliwości czerpania siły z naturalnego środowiska, jakim była pita przez miliony lat czysta żywa woda. Wszyscy ludzie świadomi pozbawienia tej siły widzą piękno przyrody i podświadomie czująchęć powrotu do niej.

art_prasowe

Rzadko, kto zadaje sobie pytanie, dlaczego woda zgromadzona głęboko pod powierzchnią ziemi często kilkaset lat, nie ulega zepsuciu, a na każdej wodzie kupowanej w sklepie podany jest jej termin przydatności do spożycia. Odpowiedź jest prosta; woda w ziemi jest poddawana naturalnym procesom geologicznym, jest w stałym ruchu. Woda w przyrodzie krąży w nieustającym ruchu, jest układem krwionośnym naszej planety, jest żyjącą substancją tak samo podatną na choroby jak inne organizmy. Można, więc powiedzieć, że woda energetycznie żyje. Czysta naturalna woda, posiada naturalną energię.

W większości miast Polski, woda wodociągowa ulega powtórnemu skażeniu w rurach miejskich, którymi jest dostarczana do naszych mieszkań. Człowiek nigdy nie ma pewności czy woda wodociągowa, którą pije, jest naprawdę czysta. Tym bardziej, że lekarze nie mają nie mają wątpliwości, co do jakości „kranówki"- roi się w niej od niebezpiecznych związków chemicznych, a często i biologicznych.

Pytanie: Czy woda z Wisły po poddaniu jej procesowi oczyszczania w stacjach uzdatniania wody ma szansę na powrót zostać naturalną wodą źródlaną? Polska norma w najnowszym rozporządzeniu Ministra Zdrowia jednoznacznie wyklucza taką możliwość, ponieważ taki proces nie istnieje.

Odpowiedź: Nie ma takiego związku chemicznego na świecie, który w procesie uzdatniania wody po dodaniu do tablicy Mendelęjewa daje czyste H20. Nie ma takiej chemii, która w rurach wodociągowych posiada siłę zabijania każdego życia, a po wypłynięciu z kranu w cudowny sposób już nie zabija.

Zdrowa woda to nie tylko woda czysta chemicznie a bakteriologicznie, ale taka, która przywraca naszemu organizmowi naturalny stan pozytywnej energii. Energii, która zostaje uszkodzona w wyniku niekorzystnego kontaktu z środowiskiem zmienionym przez naszą cywilizację.

"Woda Bonart" jest pierwotnie czystą naturalną wodą źródlaną i jest produkowana tylko w dużych pojemnikach 191 lub 221 (zbiornik z kranikiem). Jest dostarczana do firm i mieszkań prywatnych  własnym transportem na zasadzie zgłoszeń telefonicznych. Firma istnieje od 14 lat i spełnia również wymogi Unii Europejskiej. Od wielu lat „Woda Bonart" jest eksportowana do Niemiec gdzie skutecznie konkuruje z najlepszymi wodami w Europie.

art_prasowe

Jodowanie wody źródlanej jest rekomendowane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Programu Eliminacji Niedoboru Jodu w Polsce na lata 2009 - 2011... taką właśnie wodę z dodatkiem jodu produkuje firma Woda Bonart koło Sobótki z Dolnego Śląska.


Prof. Szybiński: ponad 40 proc. kobiet w ciąży spożywa za mało jodu

Ponad 40 proc. kobiet w ciąży nie przyjmuje zalecanych dawek jodu, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu - poinformował przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu, prof. Zbigniew Szybiński.

"Kobiety powinny przyjmować zalecaną dawkę jodu (100-150 mikrogramów) od momentu stwierdzenia poczęcia dziecka, do zakończenia karmienia piersią. (...) Dzieci, których matki nie przyjmowały jodu mają m.in. niższy iloraz inteligencji" - podkreślił prof. Szybiński podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Ministerstwie Zdrowia.

Dodał, że jedną z przyczyn zbyt niskiego spożycia jodu, jest mała świadomość środowiska lekarskiego o konsekwencjach niedoboru tego pierwiastka chemicznego. Powiedział także, iż niedobory jodu można zlikwidować za pomocą preparatów dostępnych w aptekach. Zaznaczył, że należy je przyjmować po konsultacji z lekarzem.

Profesor podkreślił, że przyjmowanie jodu może być w Polsce jeszcze mniejsze w związku z koniecznością ograniczenia spożycia soli, która go zwiera. Jest to spowodowane chorobami układu krążenia, cukrzycy, nadciśnieniem tętniczym i otyłością.

Eksperci, którzy dyskutowali w poniedziałek w resorcie zdrowia o problemach profilaktyki jodowej podkreślają, że konieczne jest promowanie soli kuchennej o zmniejszonej zawartości sodu, rozpoczęcie jodowania pasz dla krów, by osiągnąć zwiększenie stężenia jodu w mleku o 100 proc.

Objawy długotrwałego niedoboru jodu to głównie powiększona tarczyca, przewlekłe zmęczenie, drażliwość, zaburzenia nastroju. Deficyt jodu może powodować suchość skóry, łamliwość paznokci i włosów, obrzęk poranny powiek i twarzy, bóle głowy spowodowane spadkami ciśnienia śródczaszkowego. Możemy czuć się bardziej zmęczeni, zniechęceni, mieć problemy z koncentracją i obniżoną odporność.

Jod pełni bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca. Gdy w organizmie jest go za mało, może rozwijać się nadciśnienie oporne na terapię i inne problemy kardiologiczne. Osoby, którym brakuje jodu, mają też zaburzenia metabolizmu i skłonność do tycia, niezależnie od diety. (PAP)

źródło: http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/19131/0/Jod_regulator_zdrowia.html

JOD – REGULATOR NASZEGO ZDROWIA i INTELIGENCJI

Problem jodu w naszym pożywieniu stał się ostatnio niezwykle ważną sprawą. Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że w skali globalnej ponad półtora miliarda ludzi żyje w obszarze niedoboru jodu, z czego u 655 milionów występuje powiększenie gruczołu tarczowego, a ok. 55 milionów cierpi na nieodwracalne uszkodzenie mózgu spowodowane niedoborem jodu. Jest to więc poważny problem społeczny kształtujący stan zdrowotności populacji, gdyż tzw. zespół niedoboru jodu obejmuje takie zaburzenia jak: rozwój wola, niedoczynność tarczycy, obniżony poziom inteligencji, kretynizm endemiczny, zwiększenie śmiertelności okołoporodowej oraz wzrost częstości raka tarczycy.

Nie lepiej jest też w naszym kraju. Jak twierdzi prof. Zbigniew Szybiński z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego ponad 40 proc. kobiet będących w ciąży nie spożywa dostatecznej ilości jodu. I tu zaczynają się nieszczęścia, bo to może być przyczyną nieprawidłowego rozwoju płodu, niższego poziom inteligencji rodzonych dzieci i komplikacji w całym okresie ciąży. Kobiety powinny przyjmować zlecaną dawkę jodu, która wynosi 150 do 200 mikrogramów na dobę, już od momentu poczęcia dziecka aż do zakończenia karmienia piersią. Jest to dawka niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i dziecka.

Ale na tym nie koniec kłopotów. Dzieci w okresie wzrastania pozbawione dostatecznej podaży jodu słabiej się rozwijają fizycznie i intelektualnie. Są niższe od swoich rówieśników, słabiej się uczą i częściej chorują.

Niedobór jodu odbija się też znacząco na zdrowiu dorosłych. Objawy długotrwałego niedoboru jodu to głównie powiększona tarczyca, przewlekłe zmęczenie, drażliwość, zaburzenia nastroju. Deficyt jodu może powodować suchość skóry, łamliwość paznokci i włosów, obrzęk poranny powiek i twarzy, bóle głowy spowodowane spadkami ciśnienia śródczaszkowego. Możemy czuć się bardziej zmęczeni, zniechęceni, mieć problemy z koncentracją i obniżoną odporność.

Jod odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca. Gdy w organizmie jest go za mało, może rozwijać się nadciśnienie oporne na terapię i inne problemy kardiologiczne. Osoby, którym brakuje jodu, mają też zaburzenia metabolizmu i skłonność do tycia, niezależnie od diety.

Ponieważ niedobory jodu mogą mieć tak groźne konsekwencje, szczególnie ważna jest profilaktyka polegająca na dostarczaniu organizmowi wraz z pożywieniem odpowiednich dawek jodu.

Niedobory jodu występują praktycznie na terenie całego kraju, a zwłaszcza w jego regionach południowych i wschodnich. Powoduje je mała ilość jodu w glebie, co pociąga za sobą małą zawartość jodu w żywności i wodzie.

W celu dostarczenia tego deficytowego składnika mineralnego w wielu krajach w tym również i w Polsce joduje się sól kuchenną, ale przyjmowanie jodu może być mniejsze w związku z koniecznością ograniczenia spożycia soli. Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła wszystkim rządom na świecie doprowadzenie do zmniejszenia spożycia soli o 50 proc. aby zmniejszyć zagrożenie chorobami układu krążenia, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i otyłością. Wynika z tego, że ten sposób suplementacji jodem naszego organizmu nie będzie wystarczający.

W tej sytuacji szukając alternatywnych i uzupełniających możliwości profilaktyki jodowej zwrócono uwagę na wodę jako najbardziej dostępny i powszechny składnik naszego pożywienia. Niestety spośród naturalnych wód mineralnych niewiele jest takich, które zawierają odpowiednie ilości jodu, które mogłyby zaspokoić potrzeby organizmu na ten pierwiastek. Rozwiązaniem okazało się wzbogacanie wód źródlanych w związki jodu, które dopełniałyby pulę składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przeprowadzone badania przyswajalności jodu z wody wzbogaconej w ten pierwiastek przeprowadzone w Klinice Endokrynologii Collegium Medicum UJ, wykazały, że zawarty w niej jod w ilości 150 mikro gramów na litr, przyswajalny był przez organizm człowieka przeciętnie w 60 procentach. Prof. dr hab. med. Zbigniew Szybiński przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu uznał, że wodę taką można zaliczyć do nowych innowacyjnych produktów zapewniających dodatkową podaż jodu.

Jest to rozwiązanie, które pozwoli na bardziej bezpieczniejsze, aniżeli używanie soli do uzupełniania naszego pożywienia w jod. Wodę, jaką codziennie pijemy, gasząc pragnienie, możemy odpowiednio dawkować w zależności od wieku i potrzeb organizmu. Jest to szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i małych dzieci, które w prosty sposób mogą sobie zapewnić dostawę jodu dla swojego organizmu.

Ważne jest teraz, aby świadomość o roli tego pierwiastka dotarła do szerokich kręgów społeczeństwa i aby środowisko lekarskie doceniło możliwość uzupełniania jodu przy pomocy jodowanej wody, aby zmniejszyć konsekwencję niedoboru tego pierwiastka dla zdrowia, na co zwraca uwagę prof. Szybiński. Potrzebna jest także powszechna dostępność tego cennego środka w handlu, i to nie tylko w aptekach, ale także w sklepach spożywczych, które najczęściej odwiedzają konsumenci.

Tadeusz Wojtaszek

źródło: http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/19131/0/Jod_regulator_zdrowia.html

art_prasowe30 czerwca 2008 r. w poniedziałek gościem red. Doroty Włosowicz w audycji "Bądź zdrów" był prof. dr hab. Zbigniew Szybiński z Katedry i Kliniki Endokrynologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Koordynator Narodowego Programu Niedoboru Jodu, Przewodniczący Polskiej Komisji ds Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu. Prof. Szybiński mówił jak bardzo poważne są konsekwencje niedoboru jodu zwłaszcza u kobiet w ciąży, czego skutkiem jest to, że ich dzieci mają niższy poziom inteligencji. W Polskich warunkach walka z niedoborem jodu „to walka o jakość mózgu”, dlatego należy rekomendować wody mineralne z zawartością jodu za dodatkowe źródło tego pierwiastka. 

Proszę posłuchać>>>

źródło: http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/17061/0/Audycja.html

Deficyt jodu szansą dla producentów wód i napojów bezalkoholowych

Eksperci alarmują, że dieta Polaków jest uboga w jod oraz sugerują, że dobrym rozwiązaniem niedoboru jodu może być oferta ze strony producentów wód i napojów zawierających ten składnik. Przykład dała firma Ustronianka Sp. z o.o. wprowadzając w 2010 r. wodę Ustronianka z Jodem.

Zagadnienie deficytu jodu w Polsce jest tematem niezbadanym do końca. Brak jest precyzyjnych danych w tej sprawie. A temat jest poważny. Jak twierdzi prof. Zbigniew Szybiński ponad, 40 proc. kobiet w ciąży nie przyjmuje zalecanych dawek jodu, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu.

Deficyt jodu jest wielką szansą dla producentów wód i napojów. A przecież czeka nas bliski rozwój wód funkcjonalnych i czy oprócz jodu wody funkcjonalne powinny zawierać inne ważne składniki jak koenzym Q10, selen, magnez, kwas foliowy. W przyszłym roku odbędzie w Warszawie 9th Innovative Global Beverage Congress i bardzo możliwe, że problem niedoboru jodu będzie miał swoją szansę, tym razem w kontekście napojów. A przecież czy do rozwiązania problemu niedoboru jodu nie może się przyczynić któraś z polskich oranżad? - twierdzi Adam Bogacz AKB Consulting.

Dużą szansę dla walki z niedoborem jodu stwarza patent profesorów Wasyla Mielniczenko i Anatolija Jaroszczuk z Kijowa którzy opatentowali łatwo przyswajalny i stabilny preparat jodowy produkowany na Litwie.

Należy brać przykład z krajów gdzie problem został rozwiązany. Jedynie pięć krajów europejskich: Austria, Finlandia, Norwegia, Szwecja i Szwajcaria całkowicie wyeliminowało Syndrom Niedoboru Jodu jako problem zdrowia publicznego - są to kraje gdzie oprócz jodowania soli wprowadzono również jodowanie wody.

źródło: http://www.portalspozywczy.pl/inne/napoje_bezalkoholowe/wiadomosci/deficyt-jodu-szansa-dla-producentow-wod-i-napojow-bezalkoholowych,78467.html


WODA BONART S.C.
UL.MAŚLICKA 211 C
54-104 WROCŁAW
TEL: 71/ 354-04-49, 600 208 448
woda@woda.bonart.com.pl


.
Woda do biura i firmy | Woda do domu | Dystrybutory do wody | Woda mineralna