PolskiEnglish
szklanka ze zdrową wodą Bonart Logo Bonart

MENU

tel.: (71) 354-04-49, (22) 86-86-306

woda@woda.bonart.com.pl

separatorseparator listek
woda jodowana

Tarczyca i woda jodowana, cd.

woda jodowana w sporcie

Stosując się do tych zaleceń należy mieć wiele kwestii na uwadze.

Ryby uważane są jako jedne z najzdrowszych pokarmów jakie możemy spożywać. Jednak wiele źródeł wskazuje, że mogą one w sobie zawierać wiele szkodliwych substancji. Szwedzka Agencja ds. Żywności podała niepokojącą informację, z której możemy się dowiedzieć, że w łososiach oraz bałtyckich śledziach została wykryta wysoka zawartość toksycznych dioksyn i bifenyli (PCB). Toksyny te mogą znacznie wpływać na ludzki układ nerwowy i odpornościowy oraz zdolności rozrodcze. Wymienione tutaj substancje są efektem skażenia wód przez przemysł.

EUFIC (Europejska Rada Informacji o Żywności) z kolei uświadamia ludzi, że większe ryby oraz drapieżniki (m. in. tuńczyki i mieczniki) gromadzą w swoim ciele dużo większe ilości metylrtęci, która jest toksyczną formą organiczną, w stosunku do mniejszych, roślinożernych stworzeń morskich. Ryby absorbują szkodliwe substancje wraz wodą i pokarmem, dlatego należy unikać spożywania tych gatunków, u których istnieje podwyższony stopień ryzyka. Szczególnie wystrzegać się ich powinny dzieci, kobiety w ciąży, karmiące oraz te, które planują zajść w ciążę.

Mleko również nie jest produktem, który korzystnie wpływa na zdrowie człowieka – szczególnie na osoby, które zakończyły dojrzewanie, bo właśnie wtedy tracą one laktazę, enzym rozkładający cukier znajdujący się w mleku – laktozę. Efektem tego jest powstanie nietolerancji, w następstwie której pojawiają się zaburzenia trawienne, skutkujące np. wzdęciami. Dyskomfort ukazuje się na ogół wtedy, gdy spożyje się produkt, na którego nietolerancję się cierpi, np. ser lub mleko.

Dobrze znanym źródłem jodu jest jedna z najpopularniejszych polskich przypraw, czyli sól, która jest w naszym kraju fortyfikowana (jodowana – sztuczne dodawanie pierwiastka do soli). W Polsce dużą część żywności stanowią tzw. produkty gotowe (większość do szybkiego podgrzewania), zawierające duże ilości „białej przyprawy” mającej nadać wyrazistości sprzedawanej potrawie. Jedząc często gotowe posiłki zakupione w sklepie lub te, serwowane w barach szybkiej obsługi, można w prosty sposób przekroczyć maksymalną zalecaną ilość dziennego spożycia soli. Konsekwencją tego jest wzrost ciśnienia krwi, co jest szczególnie groźne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Nadmiar konsumowanej soli może także doprowadzić do miażdżycy.

Na zawartość jodu w warzywach i owocach największy wpływ mają jakość gleb, na których wyrastają oraz powietrze je otaczające (najbogatsze w ten pierwiastek są okolice nadmorskie, natomiast najuboższe tereny górskie i podgórskie). Z racji tego, że ilość pierwiastka w tych produktach jest zmienna i trudna do zmierzenia, mogą być one tylko uzupełnieniem diety.
Natomiast bezpiecznym i w pełni zalecanym źródłem jodu jest wzbogacona woda o podwyższonym stężeniu, którą powinni spożywać sportowcy, kobiety w ciąży, karmiące mamy oraz dzieci bez względu na wiek.

Źródła:

  1. Smyth P. P. A., Duntas L. H. „Iodine Uptake and Loss - Can Frequent Strenuous Exercise Induce Iodine Deficiency?” Horm Metab Res 2005, 37(9), 555-558.
  2. mgr inż. Beata Przygoda. “Jod” (wejście z dnia na stronie: 28.02.2019) https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74618,jod
  3. Jarosz M. „Normy żywienia dla populacji Polski”, Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K. „Składniki mineralne” „Jod” 218-372.
    1. < wstecz "Tarczyca, a w efekcie odpowiednia podaż jodu ..."


WODA BONART S.C.
UL.PÓŁNOCNA 15-19/2.1 LOK.126
54-105 WROCŁAW
TEL: 71/ 354-04-49, 600 208 448
woda@woda.bonart.com.pl


.
Woda do biura i firmy | Woda do domu | Dystrybutory do wody | Woda mineralna