PolskiEnglish
szklanka ze zdrową wodą Bonart Logo Bonart

MENU

tel.: (71) 354-04-49, (22) 86-86-306

woda@woda.bonart.com.pl

separatorseparator listek
woda z jodem

ZAPRASZAMY NAD MORZE

 „WODA JODOWANA”

Woda  to najpowszechniej występujący związek chemiczny na ziemi – wszyscy ludzie  piją wodę ,codziennie pod różnymi postaciami, niezależnie od wieku, chorób, płci.

Woda jodowana to unikalny produkt  zawierający stałą, kontrolowaną ilość jodu : 100 mcg w 1 litrze.– im więcej wody pijemy, tym więcej ( a wraz z nią rozpuszczalnych w wodzie substancji w tym jodków) wydalamy przez nerki. Prawidłowo odżywiający się człowiek również wydala codziennie niewielką ilość jodu , a tzw. joduria jest jednym z najbardziej czułych parametrów laboratoryjnych, na podstawie których ocenia się, czy dana osoba cierpi na niedobór tego pierwiastka.

Woda jodowana to naturalna woda źródlana wzbogacona jodem poprzez dodanie chronionego licznymi patentami unikalnego koncentratu.

Wodę jodowaną można pić bez przegotowania, a także stosować do przyrządzania potraw i napojów

Woda jodowana w odróżnieniu od leczniczych wód zdrojowych, zawierających jod, ma neutralny smak i zapach .

Podczas podgrzewania lub gotowania woda jodowana traci znacznie mniej jodu niż sól kuchenna. Dzieje się tak,  ponieważ każda cząsteczka wody jest dipolem, czyli ma 2 bieguny o przeciwnych ładunkach elektrycznych ( biegun „+” i „-” ). Jod w wodzie jodowanej jest obecny w postaci zjonizowanej (również ma mikro-ładunek elektryczny). Na zasadzie przyciągania się ładunków przeciwnych powstaje specjalne wiązanie jonu jodu z cząsteczką wody.

Znaczenie jodu w diecie

Ze sprawozdania Ministerstwa Zdrowia z marca 2006  „Program Eliminacji Niedoboru Jodu w Polsce” :

Niedobór jodu został uznany przez Światową Organizację Zdrowia jako jeden z czynników mający bezpośredni wpływ na stan zdrowotności populacji.


Z artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

Najczęstszym objawem niedoboru jodu jest powiększenie tarczycy zwane wolem.

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny. Hormony te z kolei regulują metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego ,oraz krążenia. Ponad 60% jodu obecnego w organizmie znajduje się w tarczycy. Pozostała ilość występuje głównie w jajnikach, kościach i krwi.

Ile go potrzebujemy?

Zapotrzebowanie na jod waha się w zależności od wieku oraz stanu fizjologicznego i wynosi:

  • dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia - 40 mikrogramów dziennie,
  • dla niemowląt od 7.-12. miesiąca życia - 50 mikrogramów,
  • dla dzieci od 1.-3. roku życia - 70 mikrogramów,
  • 4.-6. r. ż. - 90 mikrogramów,
  • 7.-9. r. ż. - 120 mikrogramów,
  • 10.-15. r. ż. - 150 mikrogramów,
  • 16.-18. r. ż. - 160 mikrogramów, tyle samo co dorośli.

Zwiększone zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży (180 mikrogramów) i karmiące (200 mikrogramów), co sprawia, że są one najbardziej narażone na niedobory jodu w organizmie.

Dopuszczalna dzienna dawka dostarczanego jodu dla człowieka dorosłego wynosi ok. 600 mikrogramów dziennie.

A jeśli niedobór?

Zbyt małe spożycie jodu pociąga za sobą bardzo poważne konsekwencje: wole endemiczne, niedoczynność tarczycy, opóźnienie rozwoju psychofizycznego, zaburzenia rozrodczości, kretynizm, zwiększoną śmiertelność wśród dzieci.

Najczęstszym objawem niedoboru jest wole. Przyczyny rozwoju wola to zazwyczaj długotrwały niedobór jodu w pożywieniu i niewłaściwe żywienie (duży udział produktów zawierających czynniki wolotwórcze połączony z niedoborem jodu). Niedobory jodu występują praktycznie na terenie całego kraju.  Powoduje je mała ilość jodu w glebie, co pociąga za sobą małą zawartość jodu w żywności i wodzie.

Źródła jodu

Ponieważ niedobory jodu mogą mieć tak groźne konsekwencje, szczególnie ważna jest profilaktyka polegająca na dostarczaniu organizmowi wraz z pożywieniem odpowiednich dawek jodu. Najlepszym jego źródłem są niewątpliwie ryby morskie i owoce morza. Jest to jedyne naturalne pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz mlecznych jest zmienna i zależy w dużym stopniu od miejsca uprawy lub hodowli.

Dlatego tak nieocenionym produktem jest WODA BONART Z DODATKIEM JODU, w której zawartość JODU jest stała i niezmienna !

Dotychczas najbardziej skuteczną, gwarantującą wzrost spożycia jodu przez całą populację, formą zapobiegania niedoborom, było stosowanie do celów kulinarnych soli jodowanej, stąd też w naszym kraju od 24 lipca 1996 r. istnieje obowiązek jodowania soli kuchennej 3-19 mg/kg soli.

Mimo dobroczynnego działania soli jodowanej nie należy spożywać jej więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Nadmiar soli w diecie może prowadzić bowiem do rozwoju nadciśnienia tętniczego.

W Polsce spożycie soli jest alarmująco za wysokie ( przekraczamy 3 -krotnie normy spożycia soli )

W związku z tym rozpoczyna się kampania Ministerstwa Zdrowia w celu ograniczenia spożycia soli, a co za tym idzie zmniejszymy poziom dostarczania jodu do organizmu.

Wzmianki o chorobach wywołanych niedoborem jodu istnieją już w Starym Testamencie i chińskich papirusach. Już w tamtych czasach wiedziano, że wole można leczyć, podając choremu popiół ze spalonych gąbek, lecz nie znano składnika, który miał tak dobroczynne działanie.

Jod jako składnik odżywczy został odkryty w organizmach żyjących w morzu dopiero na początku XIX wieku.

Pod koniec XX wieku całkowicie wyeliminowano choroby z niedoboru jodu w Ameryce Północnej, Australii, Skandynawii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Jednak w większości krajów europejskich, w tym również w Polsce, ciągle jeszcze pracuje się nad udoskonaleniem modelu profilaktyki jodowej.

Od teraz możemy w sposób stały i bezpieczny zadbać o siebie i naszych najbliższych, pijąc każdego dnia WODĘ BONART Z DODATKIEM JODU !

WODA BONART Z DODATKIEM JODU, to wzbogacona jodem, krystalicznie czysta woda,  pochodząca z ujęcia o głębokości 98m, położonego u stóp Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. Okolice te są ochronną strefą masywu Góry Ślęży.

Atest PZH nr HU/49/2001
W Państwa ręce oddajemy produkt, który zasługuje na miano

ŻYWNOŚCI XXI WIEKU !


WODA BONART S.C.
UL.MAŚLICKA 211 C
54-104 WROCŁAW
TEL: 71/ 354-04-49, 600 208 448
woda@woda.bonart.com.pl


.
Woda do biura i firmy | Woda do domu | Dystrybutory do wody | Woda mineralna